srp, 27 2025
Maličkost na talíři pro tebe, velký průšvih pro morče. Z jedné kuličky hroznu se nic nestane, ale plátek avokáda už dokáže nadělat paseku. Tohle je praktický průvodce, který ti během pár minut ujasní, co morčata nesmí jíst, proč, a čím to nahradit. Žádné strašení, jen jasná pravidla a rychlé taháky. U nás doma v Brně jsme to vyzkoušeli ve chvíli, kdy Rostík chtěl cpát našemu morčeti rohlík a Evelína měla připravený banán. Od té doby máme v kuchyni magnetickou tabulku „NE/OMEZIT/ANO“ a je klid. Stejné dostaneš tady.
Největší problém nejsou „nějaké“ listy nebo jedno jablko. Největší průšvih je pár vybraných potravin a rostlin, které jsou pro morče toxické, nebo mu spolehlivě rozhodí trávení. Tady máš seznam s důvody, ať víš proč říkat „ne“.
Proč tomu věřit? Tyhle závěry se shodují napříč autoritami: RSPCA a PDSA mají jasné seznamy nevhodných potravin; MSD Veterinary Manual vysvětluje toxiny (solanin, oxaláty); VCA a American College of Veterinary Nutrition řeší vitamin C u morčat. U nás v Česku Státní veterinární správa dlouhodobě upozorňuje na pesticidní zbytky - proto je důležité dobře mýt, loupat a nebrat zeleninu z neznámých zdrojů.
Co není vyloženě zakázané, ale rád bych to uvedl na pravou míru:
Tento jednoduchý postup máme doma nalepený na lednici. S Martinou a dětmi nám šetří nervy i návštěvy u veta.
Praktické dávkování a poměry, které se osvědčily:
Sledování stavu: bobky mají být jednotné „fazole“, ne kaše, ne přesušené kuličky. Bříško má být měkké, morče má denně papat a pít. Když morče 6-8 hodin nežere, je to urgentní - volej veterinu (střevní stáz je průšvih).
Ulož si tohle jako fotku. Přesně to mám na lednici. Když se Rostík s Evi ptají, jestli může „tohle zelené“, ukážou prstem a je jasno.
Kategorie | Příklady | Proč se vyhnout | Jak často |
---|---|---|---|
NIKDY | Avokádo; cibule, česnek, pór; listy/stonky rajčat a brambor; bramborové klíčky; rebarbora; syrové fazole; čokoláda, kofein, alkohol; pečivo a sladkosti; chipsy/slané; trávní mulč; plesnivé krmivo; většina pokojovek (oleandr, břečťan, difenbachie…) | Toxiny (persin, solanin, oxaláty), trávicí rizika, sůl/cukr/tuk, kvas | 0× |
OMEZIT | Špenát, mangold, řapíkatý celer, natě řepy; petržel, kapusta, kel; zelí, brokolice, květák; ovoce (jablko bez jadřince, banán, jahoda, hrozny) | Oxaláty, vyšší Ca, plynatost, cukr | 1-2× týdně malé porce, střídat |
ČASTO/BEZPEČNÝ ZÁKLAD | Seno (luční/boční), římský salát, polníček, endivie, dubáček, paprika, okurka, listy pampelišky (čisté), koriandr | Vláknina, hydratace, minerály, vitamin C (paprika) | Denně, střídat více druhů |
VĚKOVÁ VÝJIMKA | Vojtěškové seno (alfalfa) | Hodně Ca a bílkovin | Mláďata/březí/kojící ano, dospělí spíš ne |
Checklist před tím, než něco položíš do misky:
Rychlé odpovědi, které ušetří čas i trápení.
Nouzové scénáře a postupy:
Tipy z praxe, které nám fungují doma:
Je fajn vědět „nesmí“, ale stejně důležité je vědět, co „má smysl“. Seno, pestrost listů, kontrola cukru a rozumný přístup. To je celé kouzlo spokojeného morčete. A když si nejsi jistý? Zastav se, nepokoušej štěstí a zeptej se veta. Je to rychlejší než řešit následky.
© 2025. Všechna práva vyhrazena.